En clau de festa




ORIOLA VELLÓ, Frederic: En clau de festa: Aproximació a l’evolució de la música en el cicle festiu valencià, (Clau tradicional; 1), València: Institut Valencià de la Musica, 2010

El present llibre, és un intent d’acostar als lectors a l’evolució històrica del món bandístic del País Valencià des d’una nova perspectiva, on s’analitzen les relacions creades al sí de la contemporaneïtat entre les bandes de música i les principals festivitats valencianes

Al respecte cal apuntar com les festivitats i les celebracions experimentaran al llarg dels segles XIX i XX un procés de transformació paral·lel al desenvolupament socioeconòmic de la societat valenciana. Així les nostres festes experimentaren una mutació des d’una òrbita popular a una nova concepció mediatitzada per l’administració i la tutela de les novelles elits i les estructures politico-econòmiques del nou món burgés. Fet i fet el fenomen associatiu serà un dels trets més destacats de la situació actual, vinculat estretament als canvis econòmics, polítics, ideològics i culturals que la societats espanyola i valenciana experimentaren al llarg del segle XIX.

El treball queda dividit en cinc capítols: el primer en el qual s’aborda la metodologia  emprada, i on l’autor llança una nova definició per al concepte música festera. El segon capítol correspon a un llarg apartat que versa sobre l’associacionisme bandístic valencià, els seus orígens i evolució, el paper de les bandes militars i l’església catòlica, els intents de control per part de l’Estat, etcètera. Mentre al tercer, es tracten els pasdobles regionals en les tres grans manifestacions festives provincials com són les Falles de València, les Fogueres d’Alacant i les Gaiates de Castelló de la Plana. Al quart s’aborda la música de la festa dels Moros i Cristians, la seua evolució, els gèneres més destacats, així com els principals concursos de composició i interpretació. I finalment clou el treball un apartat sobre la marxa de processó valenciana, paradigma de la música religiosa bandística.

Aquest llibre, a més de mostrar l’evolució musical de les festes, també remarca la composició en totes les seues formes i variants des de principis del segle XIX fins a l’actualitat, assenyalant els principals compositors i composicions de les diferents festivitats. Apuntar com aquest treball, rebé el premi Euterpe a la millor publicació el 2010 atorgat per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

Per aconseguir-lo cal posar-se en contacte amb les Llibreries de la Generalitat (LLIG), o bé amb Institut Valencià de la Música (IVM), o també amb l'editorial Omnes Bands. I per saber-ne més: