dissabte, 28 de març del 2015

Recomanem: Alba 25



El darrer dijous 26 de març el Museu d’Arqueologia d’Ontinyent i de la Vall d’Albaida, acollia la presentació del darrer número d’Alba: revista d’estudis comarcals de la Vall d’Albaida. Sempre és un goig i un bon símptoma de cultura política que l’ajuntament d’Ontinyent, malgrat els estralls de la crisi, segueixca duent endavant aquest projecte sota la direcció del doctor Vicent Terol Reig.

Potser Alba és una de les publicacions científiques més importants no sols de la Vall d’Albaida, sinó de totes les Comarques Centrals del País Valencià. Un exercici d’erudició i d’investigació que intenta aportar saber a tots els camps de la República de les Ciències, sempre des de la senzillesa i el conreu de la llengua. Un gran producte per dignificar la nostra llengua eternament minoritzada i un bon exemple per demostrar com el català de València, també serveix per parlar d’història, arqueologia o biologia.

En aquest número, el vint-i-cinquè, hom trobarà els treballs: “Frares, frarots, pans de llop i Margarides de frare” de Josep enric Oltra Benavent; “El museu de Ciències Naturals del col·legi La Concepción d’Ontinyent” de José Antonio Morelló Albert; “El vas campaneiforme a Bocairent i la capçalera del riu Vinalopó” de Josep Pascual Beneyto; “El Trienni Liberal a Ontinyent (1820-1823)” de Francesc Ferrero Torró; i finalment “El treball forçat a la Vall d’Albaida (1938-1947)” de Josep Màrius Climent Prats.

Per concloure, sols resta agrair a la direcció de la revista haver dedicat en el pertinent apartat de Ressenyes i notícies cinc cèntims a les publicacions En clau de festa i El mirall pautat. Fruïu de la revista amics!! 



dimarts, 24 de març del 2015

La música fallera dels anys vint i trenta


Amb unes falles ben remullades han finit les grans panatenees del poble valencià. Dies d’excessos en tots els sentits, d’olor a fregida de bunyols i de pólvora cremada, de carrers arremolinats de turistes curiosos, falleres empolainades i percussionistes histriònics. Se’ns dubte un dels moments climàtics del Cap i Cassal.

Ara bé no és el meu objectiu fer una crònica d’aquesta celebració, sinó en realitat donar a conèixer el darrer número de la Revista d’Estudis Fallers. Aquesta es tracta d’una publicació ben interessant que cada any trauen endavant els amics de l’Associació d’Estudis Faller (ADEF). En les seues pàgines s’acosten a tots els aspectes que composen el món faller com la història de la festa, dels artistes, de les vestimentes, dels monuments i com no pot ser d’altra manera, de la música que l'acompanya.

En el número d’aquesta convocatòria, hom podrà trobar l’article titulat “La música fallera durant els anys vint i trenta”, puix aquestes dècades van suposar un important moment de transformació de les falles. En ell destacà la participació de les bandes de música que visitaven la ciutat procedents del seu hinterland i que acompanyaven els diferents actes festius, així com els novells concursos bandístics que començaren a organitzar-se al si de la festa.

Amb el desig que tothom haja passat unes excel·lents festes i malgrat l’oratge, ens endinsem a corre-cuita cap a la primavera valenciana.


divendres, 6 de març del 2015

El CD “Homenaje” de Francisco Esteve Pastor


Els CD’s monogràfics d’un compositor sempre tenen un encant especial perquè el resultat desprèn un mateix aroma. Aquest tipus d’enregistraments retraten l’esperit creatiu de l’artista i permeten a l’oient practicar un acostament a cau d’orella de la seua estètica i del seu llenguatge musical.

Més encara si aquest es tracta d’una obra dedicada al mestre Francisco Esteve Pastor i interpretat per la Unió Musical de Muro. No debades sempre m’he declarat fidel devot de l’obra d’aquest compositor murer. Per mi un dels grans de la nostra música bandística.

Fet i fet el darrer dissabte 28 de febrer la Unió Musical de Muro sota la batuta del mestre Rafael Garcia Vidal, presentaren al Centre Cultural de Muro el CD “Homenaje”. Un esglaó més en la cadena d’actes que l’entitat i el poble li dediquen al compositor en l’any del centenari del seu naixement.

La veritat paga la pena fer per adquirir-lo. En ell es poden trobar algunes de les obres més celebèrrimes com Brisas de Mariola (PD), Eduardo Borras (PD), La plana de Muro (PD) o Penya Cadell (MM). Descobrir-ne d’altres que resulten excel·lents troballes com Homenaje (PD), El Moreno (PD), Entre moros va la cosa (MM) o Mozárabes (MM). Així com empalagar-se amb La penya “el flare” (PD), peça sentida per tots els murers com un himne representatiu de tot el poble.

Una gran vesprada envoltat de bons amics i la millor música. Un meravellós CD que vos convide des de ja mateix a adquirir. Indispensable!!