dimarts, 27 d’agost del 2013

Primer aniversari de “El mirall pautat”


Les efemèrides, són eixes dates que ens agrada recordar al calendari, perquè acaben sent punts d’inflexió en les nostres vides, on a poc a poc el pas dels dies ens va convertint en agents històrics. Així hui tenim el goig de celebrar el primer aniversari de l’inici d’aquest blog, d’aquesta xicoteta aventura ciberespacial.

D’ençà hem intentat anar omplir-lo amb els nostres romanços, promocionant els nostres llibres, anunciant on serem presentant el nostrat pautat llibre, però també fent-nos ressò de notícies i proposant recomanacions.

Al temps que durant aquest any hem gaudit de la companyia de molts amics, amb els qui hem compartit grans vesprades. Començàrem a casa, al Saló d’Actes de Quatretonda; per passar pel Conservatori Professional d’Ontinyent; la Biblioteca de Manuel; la Biblioteca de Tavernes de la Valldigna; el Museu Valencià d’Etnologia de València; la Biblioteca de Benigànim; la seu de la Unió Musical de Llutxent; l’Aula-Sanganxa a Llanera de Ranes; la llibreria Ambra Llibres a Gandia; la seu de la societat Instructivo Musical d’Alfarrasí; el Conservatori Professional “Mestre Vert” de Carcaixent;la Biblioteca de Benirredrà;...

Però vos prometem que no seran aquestes les darreres presentacions, puix en breu n’anunciarem de noves. Així que moltes gràcies a tots, per aquest gran any de El mirall pautat!!! 

dissabte, 24 d’agost del 2013

Recuperem l’entrevista de “En clau de festa” a MK-TV


A l’ombra de la darrera visita realitzada a Ontinyent, on tinguérem el plaer de passar un abellidor matí dedicat a promocionar El mirall pautat als mitjans de comunicació MK TV al programa Manto de Estrellas, aixina com en la ràdio en Cadena Ser Ontinyent al programa Hoy por Hoy, la seua presentadora Empar Oltra, ens féu un xicotet regal que no esperàvem.

Aquest no és altra cosa, que l’entrevista que realitzàrem al mateix programa el 10 d’agost de 2010, per donar a conèixer el llibre En clau de festa, treball editat per l’extint Institut Valencià de la Música, amb el que obtinguérem el premi Euterpe a la millor publicació de mans de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

Fet i fet, de la mà de l’amiga Empar, recuperem aquest audiovisual, tot prometent-nos que en breu, podrem disposar de l’entrevista emesa el darrer 14 d’agost de 2013 relacionada amb El mirall pautat, i que també compartirem amb tots vosaltres.


dilluns, 19 d’agost del 2013

Recomanem: El Guardià


A ca nostra, ço és, a les Comarques Centrals del País Valencià, la música festera morocristiana no sols és un acompanyament líric de festes, comparses i esquadres. Ací marxes mores, marxes cristianes i pasdobles acaben devenint per a la nostra col·lectivitat en veritable identitat nacional. Fet i fet una cosina meua no es cansa de repetir una i mil vegades, que si en qualsevol àgape, enllaç o dinar algú punxa una marxa mora,  ni tan sols siga el celebèrrim Paquito el Chocolatero, és just i necessari eixir i desfilar-lo, de la mateixa manera que a les terres d’enllà el Sènia passa amb les sardanes.

A més aquesta música nostra té l’afegit, que de la mà de la Festa, el seu corpus musical no para de créixer any rere any, gràcies al bon fer dels nostres compositors. És així com músics, festers i aficionats podem gaudir de perles com les que es troben al sí del CD El Guardià, enregistrat pel Cercle Musical Primitiva d'Albaida, sota la batuta de Saül Gómez i Soler, i amb producció de l’Obra Social de la Caixa d’Ontinyent. Al respecte resta apuntar, com aquest fou enregistrat al Teatre Echegaray d’Ontinyent l’11 de maig de 2013, i queda lligat a la Comparsa Asturs, d’on enguany sorgiran l’ambaixador i el banderer cristià de les properes festes ontinyentines.

Al seu interior hom podrà localitzar tres peces del seu director Saül Gómez, un dels joves compositors valldalbaidins amb major projecció, com són Schukran (MM, 2011), El Bote (PD) i El Guardià (MC, 2013); a les quals s’hi sumen peces de destacats compositors com Daniel Ferrero amb Cándido (MC, 2007); Miguel A. Sarrió amb Asturs d’Ontinyent (MC, 1995); Francisco Valor Llorens amb Cavallers de Llúria (MC, 2012); entre d’altres. 

Atenció especial mereix la marxa Andelma (MM, 2012), de la jove compositora de Guadassèquies Àngela Gómez Vidal, una de les poques dones que s’atreveix en la composició morocristiana, i a la qui li augurem un gran futur.



dijous, 15 d’agost del 2013

A l’amic Jesús Tarrasó Espí…



De fa temps, que em rondinava dedicar-li un xicotet raconet al ciberespai al quatretondí Jesús Tarrasó Espí. Aquest es tracta d’un conciutadà ben curiós, un cabet inquiet amb una ànima àvida de coneixement, i ben preocupat pel nostre patrimoni documental.

Paga la pena dir com un dels temes on ha despuntat l’autodidacta Jesús, ha estat en el món dels còmics, on el seu impuls vital l’ha conduït ha conèixer als dibuixants més prestigiosos de l’Estat, així com a col·laborar en diverses publicacions especialitzades. Però ara el que li lleva la son és la genealogia, allò dels arbres familiars, dels ascendents de setena i vuitena generació, i del plaer de retrobar les empremtes arxivístiques deixades durant el trànsit vital per familiars llunyans tant als quinqui libris, com en registres civils i protocols notarials.

Ara bé, una cosa que molts no saben, és la dèria del infrascrit per dedicar historietes, còmics o breus novel·les gràfiques a familiars i amics. La veritat, Jesús ha acabat creant un corpus artístic amb més de tres-centes historietes, on amb traços esquemàtics i vinyetes atapeïdes de text, conta aventures amb finals esperpèntics al més estil d’Ibàñez, o rememora els seus periples, sempre desventurosos, en arxius i biblioteques.

Un gran personatge l’amic Tarrasó!!!!